Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τί έχω μάθει ως τώρα

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα, το οποίο λέει ότι κατά μέσο όρο εμείς οι γυναίκες κάνουμε 61 φορές δίαιτα μέχρι τα 45 μας (αυτό το πράγμα που ξεκινάμε κάθε δευτέρα, απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε 5-6 δευτέρες μετά :Ρ , άρθρο εδώ ) και μάλιστα συνήθως χωρίς επιτυχία, είπα να μοιραστώ μερικά πράγματα που έμαθα στην πορεία μαζί σας (οκ, μη φανταστείτε ότι η δική μου προσπάθεια ήταν επιτυχημένη :ΡΡΡ)

- δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Είναι δύσκολο, γιατί αν τα επιπλέον κιλά δεν οφείλονται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, μας δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διατροφή/τον τρόπο ζωής μας ή/και με άγχος ή την ψυχολογία μας.
- Νομίζω πως αυτή καθεαυτή η διαδικασία της ισορροπημένης διατροφής δεν είναι τόσο δύσκολη κι ότι αυτό που δυσκολεύει είναι οι ήδη παγιωμένες συνήθειές μας.
πχ., προτιμώ να κοιμάμαι μισή ώρα παραπάνω το πρωί από το να σηκωθώ να φάω πρωινό (και πολλά πολλά άλλα:Ρ)
- Πολλά και μικρά γεύματα, σωστή και ισορροπημένη διατροφή... ισχύει! (κάποτε είχα πάει σε διαιτολόγο. Έσκαγα στο φαί. Έλεγα δε θέλω άλλο!!! Κι όμως έχανα. Βέβαια, τα παράτησα γιατί μένω μόνη μου και δεν ήμουν σε φάση να μαγειρεύω :Ρ)
- γυμναστική... ακόμα κι αν δε μας αρέσει, είναι σημαντική για πολλά πράγματα. Κι αν δε σας αρέσει να χτυπιέστε στο γυμναστήριο, υπάρχουν εναλλακτικές. Σκαλιά στο μετρό αντί για κυλιόμενες σκάλες (και στην πολυκατοικία σας αντί για ασανσέρ, όχι βεβαια όταν κουβαλάτε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ:Ρ), το να κατεβείτε μια στάση πιο πριν με το λεωφορείο και να περπατήσετε, καφές στο χέρι και βόλτα με φίλους κλπ. Μέχρι και η φασίνα λένε ότι είναι καλή γυμναστική!
- Ποιές είναι οι συνθήκες που μας κάνουν να τρώμε? Είδατε, δεν κάνετε δίαιτα, κάνετε και ενδοσκόπηση! :ΡΡ Άγχος, θυμός, λύπη, κούραση, ακόμα και βαρεμάρα μπορεί να μας κάνουν να θέλουμε να φάμε κάτι (και μάλιστα όχι βραστή πατάτα :Ρ αλλά γλυκά και λιπαρά τρόφιμα). τρώμε γιατί όντως πεινάμε ή για άλλο λόγο?
- Μια ισορροπημένη διατροφή, την οποία είναι καλό να υιοθετήσουμε, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε δίαιτα. Δε χρειάζεται να λιμοκτονησουμε! Μια επίσκεψη σε διαιτολόγο είναι καλή διότι θα μας δώσει την ακριβή εικόνα της κατάστασης και θα πάρουμε έναν μπούσουλα διατροφής. Για όσους δε θέλουν έλεγχο (απώλεια βάρους διά της ντροπής :Ρ), η μέθοδος αυτή δουλεύει. Σημειωτέον πριν κανα δυο χρόνια λειτουργούσε (και μάλλον λειτουργεί ακόμα ) στο Ιπποκράτειο τμήμα διαιτολογίας- διατροφής με 3 ευρώ το ραντεβού. Αρκεί και αυτό για τη μέθοδο απώλειας βάρους διά της ντροπής. Μου είχαν δώσει ένα πινακάκι με εναλλακτικές/προτεινόμενες διατροφικές επιλογές. Πολύ εύχρηστο! αρκεί...
- να προτιμάτε τα μαγειρεμένα φαγητά και κατά το μαγείρεμα να μη βάζετε πολύ λάδι.
- Το να στερούμαστε μικρές απολαύσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα μας βοηθήσει. Πχ το παγωτό. Δε μιλάω για καθημερινή κατανάλωση, αλλά μια με δυο μπάλες τη βδομάδα ( κατά προτίμηση "απλών" γεύσεων, δηλ. βανίλια, σοκολάτα, κλπ και όχι παρφέ) δε θα μας κάνουν κακό. Ίσα ίσα που με την απότομη στέρηση θα έρθει μια στιγμή που θα πέσουμε με τα μούτρα!
- Μήπως υπάρχουν συνήθειες που μας δίνουν πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε? πχ μασουλάμε σοκολάτες μπροστά στον υπολογιστή, ή στη δουλειά ? (Η δουλειά... πονεμένο σημείο!!!κυκλοφορούν συνέχεια αλμυρά και γλυκά, συνήθως ανθυγιεινά σκατουλάκια. Εκεί, αντιστεκόμαστε!) . Πρόκειται για θερμίδες τις οποίες συχνα δεν τις υπολογίζουμε και μετά απορούμε γιατί πήραμε κανα δυο κιλάκια.
- Βοηθάει πολύ να πίνουμε αρκετό νερό και να κοιμόμαστε καλά (6-8 ώρες)
- Μήπως εκτός των άλλων μας παχαίνει η παρέα μας? Μέχρι τα 20 μου έπαιρνα κιλά στις εξεταστικές. Μετά, με "κατέστρεψε¨ η παρέα μου. Βάζω εισαγωγικά γιατί τα ήθελα κι εγώ, πάντα έχουμε το δικαίωμα να λέμε όχι ή να κάνουμε άλλες επιλογές. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν πολύ φαγητό απέξω, ειδικά αργά το βράδυ, μερικές φορές ακολουθούμενο από γλυκό. Δε σας το συνιστώ!
- Δε χρειάζεται να ζυγιζόμαστε συνέχεια. Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να θέλουμε να σπάσουμε τη ζυγαριά. Μια φορά τη βδομάδα (πχ κάθε σάββατο πρωί) είναι αρκετή. Ή και μια φορά στις 10 μέρες.
- Είναι καλό να σημειώνουμε την πρόοδό μας. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει, αφού ενδεχομένως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τί συνέβη και μας αποχαιρέτισε :Ρ
- Ειναι λογικό κάποια στιγμή η ζυγαριά να "κολλήσει". Εδώ είναι κομβικό σημείο. Δεν τα παρατάμε!!!! επιμένουμε, και κάποια στιγμή θα ξεκολλήσει. Ακόμα και στο ίδιο βάρος να διατηρηθούμε, είναι θετικό.
- Η απώλεια πρέπει να είναι μικρή και σταδιακή, προκειμένου να την διατηρήσουμε (μαζί με τις αλλαγμένες διατροφικές μας συνήθειες :Ρ). Ανάλογα με το βάρος μας, μπορούμε να βάλουμε το στόχο που θέλουμε. Αν χάνουμε για παράδειγμα μισό κιλό τη βδομάδα, είναι 2 κιλά το μήνα, 24 κιλά το χρόνο. Όχι λίγα ε?
- Αν θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά, καλό είναι να βάλουμε ενδιάμεσους στόχους. Το να λέμε "θέλω να χάσω 10/15/20 κιλά" απλά θα μας αγχώνει.

Πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή. Να μη βρίσκουμε πολυάριθμες δικαιολογίες κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε :)
Φυσικά δε χρειάζεται να φτάσουμε στην άλλη άκρη! ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα σχετικά ασφαλές κριτήριο για να προσδιορίσουμε το σωστό βάρος για εμάς.

Καλή μας επιτυχία (αν καταφέρατε και το διαβάσατε όλο χαχα!)

7 σχόλια:

Seirios είπε...

Καλά σε βλέπω με μόνιμη στήλη στην εκπομπή της Ελένης Μεναγάκη...

Να πω κι εγώ τη γνώμη μου, επιτρέπεις; Νομίζω ότι πολύ σημαντικό είναι να ενταχθούν στις διατροφικές συνήθειες τα φρούτα κ οι σαλάτες!!!! Εμένα με σώζουν αυτά τα δύο.

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια που κάνεις.

Θα μιλήσουμε εμείς σύντομα
Φιλώ σε κουκλιτσα μου!

http://www.youtube.com/watch?v=fT3FzfwcI0U

***Παρισινή φίλη, που είσαι;;;; Φέρε μας τον αέρα σου!

Unknown είπε...

- Όποτε τρώω πρωινό μετά πεινάω συνέχεια μέχρι να φάω μεσημεριανό!
- Μια στάση πριν και σκαλιά στο μετρό απλά δεν πιάνει.
- Τώρα που διάβαζα την ανάρτηση έτρωγα όντως σοκολάτα!
- Πίνω 2 εναμισόλιτρα νερό τη μέρα και κοιμάμαι και πάνω από έξι ώρες. Επίσης δεν πιάνει.
- Και ναι. Η παρέα όντως παχαίνει!

Άντε, περαστικά!

sunnefoula είπε...

@ seirie
Λές? γιατί από την τωρινή δουλειά δεν περιμένω και πολλά!:Ρ

@ Κoueen
Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπω σε εμένα (με έκανα πειραματόζωο :Ρ) που επίσης πρέπει να ακολουθούνται ταυτόχρονα και μακροχρόνια (ουφ...)!
Μετά το πρωινό έχεις φρουτάκι προ μεσημεριανού (αν δεν είσαι του φρούτου κλάψτα!)
Πάντως τίποτα δεν πιάνει αν δεν το έχεις πάρει εσύ απόφαση (όχι συγκεκριμένα εσείς βασίλισσά μας, γενικά λέω) και μάλιστα και για τους σωστούς λόγους (εκτός αν είσαι τέρας πειθαρχίας!



@όλους: ερώτηση: πως μπορώ να απαντάω κάτω από κάθε σχόλιο?

sunnefoula είπε...

@seirie ξέχασα να ευχαριστήσω για το τραγουδάκι! αγαπώωωωωω!!!! μουτς!

Stefanos Max είπε...

Γεια σας
ειμαι μπλογκερ
εχω 2 μπλογκ
στο ενα γραφω για ελληνικα περιοδικα :
http://mag-gr.blogspot.com
και στο αλλο γραφω για ελληνικα μπλογκ :
http://blogo-gr.blogspot.com
Θα ηθελα να ρωτησω αν ενδιαφερεται καποιος-α (ενας ή και περισσοτεροι) για
συνεργασια. Θα πρεπει να διαβαζει σε τακτικη βαση ελληνικα περιοδικα
και μπλογκ και να γραφει γι' αυτα. Οχι ομως απλη αντιγραφη. Τα ποστ απλα
θα αντλουν υλικο, εμπνευση απο τα περιοδικα και τα μπλογκ και θα εχουν
περιληψεις, αποσπασματα, σχολια, φωτογραφιες, τι μας αρεσε και τι οχι
και διαφορα αλλα. Οποιος-α θελει ας μου στειλει e-mail : stefanos_andrul@yahoo.com

Sia είπε...

Χρήσιμες συμβουλές... Δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονή .. Τ ο βλέπω και στον εαυτό μου αυτό.. Και πάντα λίγα βήματα τη φορά.. Η φασίνα είναι όντως η πιο εποικοδομητικη διέτα και για μας και για το σπιτι!!! Καλή σου μέρα!!!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

το διαβασα και δεν πηρα ανασα :)))


Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα στο χωριο ;)