Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Το ιδανικό μεταπτυχιακό

Επειδή τις τελευταίες μέρες τρέχω και διαβάζω σαν την τρελή, και επειδή μια ζωή η ζωή μου αναβάλλεται για "μετά" τις εξετάσεις, είτε αυτή αφορά εξόδους, είτε επιθυμίες, είτε δουλειές, είτε καυγάδες, χωρίς απαραίτητα η θυσία να αξίζει τον κόπο, αλλά και χωρίς να μπορώ να κάνω αλλιώς, αποφάσισα να σκεφτώ και να περιγράψω το ιδανικό κατά τη γνώμη μου μεταπτυχιακό (εργατικού), ώστε να νιώθουμε πως αξίζει τον κόπο να "αναβάλλουμε" κάποια πράγματα στη ζωή μας για χάρη του...

1. Το σπουδαστήριο και οι βιβλιοθήκες να λειτουργούν ως το βράδυ, οπότε καθένας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Να δοθούν στους φοιτητές κωδικοί ώστε να έχουν πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά στα οποία πληρώνει συνδρομή το πανεπιστήμιο που βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή.

2. Αφού πιστεύουν ότι το να δουλεύουμε ταυτόχρονα υποβαθμίζει το μεταπτυχιακό, να προβλέψουν ενδοπανεπιστημιακές δραστηριότητες με αμοιβή -πχ τα 600€ του ΔΣΑ- (πχ διόρθωση γραπτών, βοήθεια προπτυχιακών ,επιτήρηση, απασχόληση στο σπουδαστήριο και ενδεχομένως κάποιες ώρες στα γραφεία των καθηγητών) ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύουμε έξω γι αυτόν τον ένα χρόνο των μαθημάτων.

3. Εργαστήρια. Οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν δικηγόροι, συνεπώς τους ενδιαφέρει η νομολογία και τα πρακτικά ζητήματα. Να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε από κοντά την πρακτική των δικαστηρίων, αλλά και να κάνουμε προσομοιώσεις δίκης, να γράψουμε δικόγραφα, κλπ. Ενδεχομένως και κάποιες παραδόσεις από δικαστές, ώστε να δούμε τη δική τους "οπτική" σε αμφιλεγόμενα θέματα και όχι μόνο.

4. Διατομεακά μαθήματα. Διαλέξεις σε συνεργασία με άλλα μεταπτυχιακά, πχ διεθνές και εργατικό, δημόσιο και εργατικό, αστικό και εργατικό κλπ.

5. Μαθήματα που δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα στη σχολή, όπως κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.

7. Διοργάνωση και παρακολούθηση ημερίδων.

8. Ταξίδι στο εξωτερικό, για να επισκευθούμε σχετικά ευρωπαϊκά όργανα, πχ τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κλπ.

9. Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με περισσότερα ξένα αλλά και νεώτερα ελληνικά συγγράμματα, τα οποία θα μπορούμε και να δανειζόμαστε εφοσον υπάρχουν περισσότερα του ενός διαθέσιμα αντίτυπα.

10. Μεγαλύτερη έκπτωση στους εκδοτικούς οίκους για αγορά βιβλίων σχετική με το μεταπτυχιακό μας.



Αυτά προς το παρόν... Ξέρω, είναι μια ουτοπία... Μακάρι πάντως κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα και οι επόμενοι να απολαύσουν ένα πραγματικά καλό μεταπτυχιακό πρόγραμμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: