Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

κρίση, με πιάνει κρίση...

και ναι, ήρθε η ώρα πέρα από τη γκρίνια να πω δυο πράγματα για την κρίση, τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα.
Οικονομολόγος δεν είμαι, πολύ δεν έχω διαβάσει και θα ήταν ψέμματα να πω ότι εμένα προσωπικά με έχει αγγίξει ιδιαίτερα η κρίση μιας και όσα έπαιρνα πριν παίρνω και τώρα και οι αλλαγές που έχουν γίνει στη ζωή μου έχουν να κάνουν με δικές μου αποφάσεις.
Όμως, δεν παύω να ανησυχώ για το εάν θα συνεχίσω να έχω δουλειά, αλλά και για όλα όσα ακούγονται κατά καιρούς, όπως και για τους διπλανούς μου ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν γονατίσει από τις δυσκολίες, τις οποίες δεν είναι της παρούσης να αναλύσω.

ΟΜΩΣ

Ακούω όλο μέτρα, πλήρωσε αυτό, δώσε εκείνο, φέρε το άλλο (την επόμενη φορολογική χρονιά η ζωή μου λοιπόν αναμένεται να αλλάξει :Ρ) και ξαφνικά νιώθω ηλίθια που ζήτησα απόδειξη και δεν ψώνισα στη ζούλα για να γλυτώσω 15 ευρώ.
Η όλη η κατάσταση μου θυμίζει το εξής σκηνικό, που έχω συναντήσει στη δουλειά μου:
Για τα άτομα που εργάζονται σε ανθυγιεινούς χώρους, προβλέπεται ειδικό επίδομα και μια έξτρα άδεια. Οι εργαζόμενοι λοιπόν σε τέτοιους χώρους, άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ζητούν παραπάνω επίδομα. Δεν τους ένοιαζε να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς τους και να μην κινδυνεύουν από καρκίνους, κλπ, αλλά να πάρουν παραπάνω χρήματα.
Έτσι και η κυβέρνηση. Δεν τη νοιάζουν οι συνέπειες (γιατί, αν ο άλλος δεν έχει καλά καλά να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και δε μιλάω για διακοπές στη βαλτική αλλά καθημερινά πράγματα, πώς θα βγει έξω ή θα ψωνίσει για να ορθοποδήσει και η αγορά?), ούτε να κάνει ουσιαστικές κινήσεις για την αναστροφή της κατάστασης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά να αρπάξει ό,τι προλάβει. Αν η κρίση ήταν ευκαιρία για αλλαγή, τη χάσαμε προ πολλού.

Προτείνω από δω και στο εξής στην εφορία όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ότι έχουν εταιρία. Με συνέταιρο το Δημόσιο.
(μα 500 ευρώ φέσι κάθε χρόνο απλά και μόνο επειδή είσαι ελεύθερος επαγγελματίας?

Πάμε στο επάγγελμα που ξέρω. Δικηγόρος, χωρίς γραφείο από μπαμπά/μαμά/θείο κλπ. Αν είναι τυχερός θα παίρνει 800 με 900 ευρώ το μήνα (ίσως και μαύρα) και θα δουλεύει περίπου 9 με 10 ώρες. Δηλαδή 900 επί 12= 10.800€. συν το μέρισμα του Συλλόγου που μάλλον θα καταργηθεί , φτάνει τα 11.400 (συνήθως δώρα και τέτοιες βλακείες δεν παίζουν. Και ναι, οι περισσότεροι νέοι δικηγόροι είναι υπάλληλοι και καφετζήδες μαζί). Θέλει 1.600 το χρόνο για τα ταμεία (ενώ αρκετά ιατρικά τα βάζει από την τσέπη του), 120 για την ανανέωση της ταυτότητάς του στο σύλλογο και πλέον 500 επειδή είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Μένουν 9.180, δηλαδή 765€ το μήνα (ή 665 αν παίρνει 800). Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μένουμε με τους γονείς μας :ΡΡ Να σημειώσω πως πολύ συχνά οι γραμματείς στα γραφεία που συνήθως δουλεύουν και λιγότερα, παίρνουν παραπάνω. Τσάμπα φάγαμε τα χρόνια μας στα θρανία :Ρ

Γκρίνιαξα και σήμερα. Αμ πως!

8 σχόλια:

yannidakis είπε...

αυτό το λες γκρίνια; Βρήκα την ανάρτηση ανάλαφρη και ενδιαφέρουσα, οπότε ακόμα κι αν τίποτα απ' όσα προτείνεις, δε γίνει, να ξέρεις πως η εναλλακτική σου ματιά στα γεγονότα, σε βγάζει εν καιρώ νικήτρια στην κρίση.
Γιατί αυτό που λέω από την αρχή, είναι πως η κρίση έχει δύο σκέλη: το πρακτικά οικονομικό και το ψυχολογικό :[

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Μην ανησυχείτε. Αν αντιμετωπίσετε οικονομικές δυσκολίες μπορείτε να απευθυνθείτε εις τον Δικηγορικόν Σύλλογον Αθηνών (για την συνταγήν θα χρειαστείτε: δύο συνεργούς, πέντε σάκους, ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW, εσωτερική πληροφόρηση, συναγερμό που κατά τύχην δεν λειτουργεί):

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/04/2011_439602

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[

sunnefoula είπε...

@ yannidakis
Σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια και για την καταχώρηση! Σίγουρα, ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός!
Είμαστε κι εμείς μαθημένοι στα εύκολα και στα πολλά.

@ Κωνσταντίνος Καντακουζηνός
Μα τόσα μου κοστίζει μόνο το ελικοδρόμιο! :ΡΡΡ
Τα ξέρω για τη ληστεία. Μια από τις πολλές του τελευταίου χρόνου, χαίρομαι απλά που δεν ήμουν εκεί.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αυτά που γράφεις γλυκιά μου είναι απλή οδοντόκρεμα με όσα γίνονται..αν αρχίσω να σου γράφω τι ακούω απο φίλους δίπλα μας..θα πάθεις.Μία φίλη μου πέθανε ο άνδρας της , της απάντησαν οτι η σύνταξη θα της δοθεί τον...Φεβρουάριο με ..ανάπηρεία παιδί και το γελοίο..πήγε για πιστοποιητικά και την έβγαλαν..νεκρή..το έχει γραμμένο σε επίσημο έγραφο του κράτους.

sunnefoula είπε...

@ αχτίδα
τα ξέρω, τα βλέπω και τα ακούω καθημερινά. Είπα να ξεκινήσω από τα απλά μαθηματικά.
Υγεία και αγάπη να έχουμε και θα τα καταφέρουμε πιστεύω.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

μια φίλη μου σκέφτεται την ξενιτιά μεταξύ αστείου και σοβαρού!

sunnefoula είπε...

@ Και λοιπόν;
πολύς κόσμος τη σκέφτεται την ξενιτιά δυστυχώς.