Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τί έχω μάθει ως τώρα

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα, το οποίο λέει ότι κατά μέσο όρο εμείς οι γυναίκες κάνουμε 61 φορές δίαιτα μέχρι τα 45 μας (αυτό το πράγμα που ξεκινάμε κάθε δευτέρα, απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε 5-6 δευτέρες μετά :Ρ , άρθρο εδώ ) και μάλιστα συνήθως χωρίς επιτυχία, είπα να μοιραστώ μερικά πράγματα που έμαθα στην πορεία μαζί σας (οκ, μη φανταστείτε ότι η δική μου προσπάθεια ήταν επιτυχημένη :ΡΡΡ)

- δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Είναι δύσκολο, γιατί αν τα επιπλέον κιλά δεν οφείλονται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, μας δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διατροφή/τον τρόπο ζωής μας ή/και με άγχος ή την ψυχολογία μας.
- Νομίζω πως αυτή καθεαυτή η διαδικασία της ισορροπημένης διατροφής δεν είναι τόσο δύσκολη κι ότι αυτό που δυσκολεύει είναι οι ήδη παγιωμένες συνήθειές μας.
πχ., προτιμώ να κοιμάμαι μισή ώρα παραπάνω το πρωί από το να σηκωθώ να φάω πρωινό (και πολλά πολλά άλλα:Ρ)
- Πολλά και μικρά γεύματα, σωστή και ισορροπημένη διατροφή... ισχύει! (κάποτε είχα πάει σε διαιτολόγο. Έσκαγα στο φαί. Έλεγα δε θέλω άλλο!!! Κι όμως έχανα. Βέβαια, τα παράτησα γιατί μένω μόνη μου και δεν ήμουν σε φάση να μαγειρεύω :Ρ)
- γυμναστική... ακόμα κι αν δε μας αρέσει, είναι σημαντική για πολλά πράγματα. Κι αν δε σας αρέσει να χτυπιέστε στο γυμναστήριο, υπάρχουν εναλλακτικές. Σκαλιά στο μετρό αντί για κυλιόμενες σκάλες (και στην πολυκατοικία σας αντί για ασανσέρ, όχι βεβαια όταν κουβαλάτε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ:Ρ), το να κατεβείτε μια στάση πιο πριν με το λεωφορείο και να περπατήσετε, καφές στο χέρι και βόλτα με φίλους κλπ. Μέχρι και η φασίνα λένε ότι είναι καλή γυμναστική!
- Ποιές είναι οι συνθήκες που μας κάνουν να τρώμε? Είδατε, δεν κάνετε δίαιτα, κάνετε και ενδοσκόπηση! :ΡΡ Άγχος, θυμός, λύπη, κούραση, ακόμα και βαρεμάρα μπορεί να μας κάνουν να θέλουμε να φάμε κάτι (και μάλιστα όχι βραστή πατάτα :Ρ αλλά γλυκά και λιπαρά τρόφιμα). τρώμε γιατί όντως πεινάμε ή για άλλο λόγο?
- Μια ισορροπημένη διατροφή, την οποία είναι καλό να υιοθετήσουμε, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε δίαιτα. Δε χρειάζεται να λιμοκτονησουμε! Μια επίσκεψη σε διαιτολόγο είναι καλή διότι θα μας δώσει την ακριβή εικόνα της κατάστασης και θα πάρουμε έναν μπούσουλα διατροφής. Για όσους δε θέλουν έλεγχο (απώλεια βάρους διά της ντροπής :Ρ), η μέθοδος αυτή δουλεύει. Σημειωτέον πριν κανα δυο χρόνια λειτουργούσε (και μάλλον λειτουργεί ακόμα ) στο Ιπποκράτειο τμήμα διαιτολογίας- διατροφής με 3 ευρώ το ραντεβού. Αρκεί και αυτό για τη μέθοδο απώλειας βάρους διά της ντροπής. Μου είχαν δώσει ένα πινακάκι με εναλλακτικές/προτεινόμενες διατροφικές επιλογές. Πολύ εύχρηστο! αρκεί...
- να προτιμάτε τα μαγειρεμένα φαγητά και κατά το μαγείρεμα να μη βάζετε πολύ λάδι.
- Το να στερούμαστε μικρές απολαύσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα μας βοηθήσει. Πχ το παγωτό. Δε μιλάω για καθημερινή κατανάλωση, αλλά μια με δυο μπάλες τη βδομάδα ( κατά προτίμηση "απλών" γεύσεων, δηλ. βανίλια, σοκολάτα, κλπ και όχι παρφέ) δε θα μας κάνουν κακό. Ίσα ίσα που με την απότομη στέρηση θα έρθει μια στιγμή που θα πέσουμε με τα μούτρα!
- Μήπως υπάρχουν συνήθειες που μας δίνουν πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε? πχ μασουλάμε σοκολάτες μπροστά στον υπολογιστή, ή στη δουλειά ? (Η δουλειά... πονεμένο σημείο!!!κυκλοφορούν συνέχεια αλμυρά και γλυκά, συνήθως ανθυγιεινά σκατουλάκια. Εκεί, αντιστεκόμαστε!) . Πρόκειται για θερμίδες τις οποίες συχνα δεν τις υπολογίζουμε και μετά απορούμε γιατί πήραμε κανα δυο κιλάκια.
- Βοηθάει πολύ να πίνουμε αρκετό νερό και να κοιμόμαστε καλά (6-8 ώρες)
- Μήπως εκτός των άλλων μας παχαίνει η παρέα μας? Μέχρι τα 20 μου έπαιρνα κιλά στις εξεταστικές. Μετά, με "κατέστρεψε¨ η παρέα μου. Βάζω εισαγωγικά γιατί τα ήθελα κι εγώ, πάντα έχουμε το δικαίωμα να λέμε όχι ή να κάνουμε άλλες επιλογές. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν πολύ φαγητό απέξω, ειδικά αργά το βράδυ, μερικές φορές ακολουθούμενο από γλυκό. Δε σας το συνιστώ!
- Δε χρειάζεται να ζυγιζόμαστε συνέχεια. Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να θέλουμε να σπάσουμε τη ζυγαριά. Μια φορά τη βδομάδα (πχ κάθε σάββατο πρωί) είναι αρκετή. Ή και μια φορά στις 10 μέρες.
- Είναι καλό να σημειώνουμε την πρόοδό μας. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει, αφού ενδεχομένως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τί συνέβη και μας αποχαιρέτισε :Ρ
- Ειναι λογικό κάποια στιγμή η ζυγαριά να "κολλήσει". Εδώ είναι κομβικό σημείο. Δεν τα παρατάμε!!!! επιμένουμε, και κάποια στιγμή θα ξεκολλήσει. Ακόμα και στο ίδιο βάρος να διατηρηθούμε, είναι θετικό.
- Η απώλεια πρέπει να είναι μικρή και σταδιακή, προκειμένου να την διατηρήσουμε (μαζί με τις αλλαγμένες διατροφικές μας συνήθειες :Ρ). Ανάλογα με το βάρος μας, μπορούμε να βάλουμε το στόχο που θέλουμε. Αν χάνουμε για παράδειγμα μισό κιλό τη βδομάδα, είναι 2 κιλά το μήνα, 24 κιλά το χρόνο. Όχι λίγα ε?
- Αν θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά, καλό είναι να βάλουμε ενδιάμεσους στόχους. Το να λέμε "θέλω να χάσω 10/15/20 κιλά" απλά θα μας αγχώνει.

Πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή. Να μη βρίσκουμε πολυάριθμες δικαιολογίες κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε :)
Φυσικά δε χρειάζεται να φτάσουμε στην άλλη άκρη! ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα σχετικά ασφαλές κριτήριο για να προσδιορίσουμε το σωστό βάρος για εμάς.

Καλή μας επιτυχία (αν καταφέρατε και το διαβάσατε όλο χαχα!)

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Οι ερωτήσεις της Κoueen

Έπρεπε να αρρωστήσω για να καταφέρω να βρω χρόνο να ποστάρω :Ρ
Η αγαπητή βασίλισσα με κάλεσε να απαντήσω σε 11 ερωτήσεις.
Ιδού:

1. Τι φοράς; Εντάξει, πλάκα κάνω! Ποιος ήρωας από ταινία/σειρά/θεατρικό έργο θα ήθελες να ήσουν;
- Η Ντάλια από το παρά πέντε

2. Με ποιο χρώμα θα περιέγραφες τη ζωή σου αυτή τη χρονική περίοδο;
- πρασινοκίτρινο (τώρα τί κατάλαβες? :Ρ)

3. Πού νομίζεις ότι θα μπορούσες να ζήσεις για πάντα;
- εκεί όπου θα είχα τους αγαπημένους μου ανθρώπους

4. Ποιος ήταν ο ήρωας των παιδικών σου χρόνων;
- ο μικρός ήρωας

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο;
- γάτα

6. Τι κάνεις για να κατευνάσεις το θυμό σου;
- παίζω πιάνο/βγαίνω για περπάτημα/ακούω μουσική

7. Τι μουσική ακούς;
- πολλά και διάφορα, αν βαριέμαι να ψάχνω βάζω μελωδια

8. Ποιο μάθημα σου άρεσε στο σχολείο;
- δεν είχα ξεχωρίσει κάποιο. Δε μου άρεσαν τα λατινικά στη γ λυκείου λόγω της καθηγήτριας.

9. Ποιο λάθος σου θα ήθελες να ξανακάνεις;
- μάλλον κανένα, γιατί τα λάθη που βγήκαν σε καλό τα μετράω για σωστά :Ρ

10. Ποιο όνειρό σου έκανες πραγματικότητα;
- διακοπές στο εξωτερικό και ταξίδια με τρένο

11. Ποιο είναι το αγαπημένο σου μπλόγκ και γιατί; (Προσοχή: μπλογκ OXI μπλόγκερ - για ευνόητους λόγος το δικό μου εξαιρείται)
- δεν ξεχωρίζω κάποιο... πλέον επισκέπτομαι μόνο όσα μου αρέσει να διαβάζω!


Επειδή έχετε παίξει όλοι, αν έχει ξεμείνει κάποιος και θέλει, βουαλά! Ιδού οι ερωτήσεις! (Σόρυ αλλά δεν είμαι σε θέση να σκεφτώ άλλες.... πάω να πάρω αγκαλιά τα χαρτομάντηλα :Ρ)

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ό,τι αρχίζει με γυμναστήριο τελειώνει με πόνο

ή μάλλον, ό,τι αρχίζει με αγυμνασία τελειώνει με πόνο!
Αφού έκανα ανομολόγητα πράγματα στη μπάλα συνέχισα με βαράκια και στρώματα αυτή τη βδομάδα... Κάθε φορά που ένιωθα να έρχεται ο σφάχτης έλεγα καλά να πάθεις που πλακώθηκες στα γλυκά και στις βλακείες (μην το δοκιμάσετε, δε βοηθάει!)
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έστω και λίγο λίγο, σιγά σιγά συνηθίζω.
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να χτυπιούνται στα γυμναστήρια και, όπως έχω ξαναπεί είμαι επιρρεπής στην τεμπελιά. Σήμερα πάντως, άκουγα τραγούδια κάνοντας διάδρομο και έσκασε το χειλάκι μου, δε μπορώ να πω.
θυμήθηκα πριν κάτι χρόνια, που πήγαινα διακοπές δυόμισι μήνες στο πατρικό σπίτι (αχχχ αυτές οι διακοπές...) και είχα αποφασίσει να πάω γυμναστήριο. Μου είχα βάλει πρόγραμμα, αμέ! πρωί γυμναστήριο, απόγευμα θαλασσινό μπάνιο. Δε θυμάμαι αν έχασα βάρος, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι για κάποιο διάστημα ήμουν πιασμένη παντού και πόναγα φρικτά οπότε στη θάλασσα έκανα το πτώμα χαχα.
επίσης, θυμάμαι το σοκ της γυμνάστριας όταν με είδε πάνω στο ποδήλατο να κάνω (κανονικότατα μεν) διαβάζοντας (δε). Η έκφρασή της, όλα τα λεφτά. Τί φταίω που με συνεπήρε το λογοτεχνικό??? ε???

Και το ξαναλέω. Με τη γυμναστική δεν το πολυέχω. Αλλά, τα λάθη πληρώνονται (συγκεκριμένα έχω μαζέψει λάθη 6-7 χρόνων :ΡΡΡ).

Γουελ, αρκετά περιαυτολόγησα και πάλι.
Από δευτέρα αναμένω την αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος. Πλέον, θα έχει παράθυρο στο γραφείο και θα μπορώ να φωτοσυνθέτω. Λυπάμαι που δε θα ακούω πλέον τα ματάκια (μην κάνετε συνειρμούς, καμία σχέση!) αλλά από την άλλη δε θα μου δημιουργεί πονοκέφαλο η συνεχής πάρλα.

Να περνάτε όμορφα! (σας είπα ότι ήρθε η άνοιξη???? :))))))

ΥΓ1: φυσαλίδα... τί μου θύμησες!
ΥΓ2: εσύ κοπελιά που μας παίρνεις μάτι από τα ξένα γράψε και τίποτα!
φιλιά!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αδυνατίσματος Αγώνας Άγονος

Είπα να το κάνω βιβλίο πια, άει στο καλό. Από Δευτέρα δίαιτα, αλλά σήμερα είναι Τρίτη. Καθένας παχαίνει για τους δικούς του λόγους. Λένε ότι άμα βρεις τους λόγους, είσαι σε καλό δρόμο. Τους βρήκα, τί κερδίζω?
Ξέρω και γιατί θέλω και γιατί πρέπει να χάσω βάρος. Και ξέρω πως πλέον δεν έχει νόημα το από Δευτέρα γιατί είμαστε ήδη στο Σάββατο :Ρ

Και εκεί που τα είχα φορτώσει όλα τα της λίστας που έλεγα πιο πριν, τσουπ! τα ζαλώθηκα όλα μαζί.
Άμα με δείτε να παραμιλάω, δεν είναι τίποτα θα είναι οι παρενέργειες της πείνας (ενίοτε), της ανικανοποίητης λιγούρας (σίγουρα συχνά) και της υγιεινής διατροφής :Ρ

Σήμερα το λοιπόν, συνεπής προς το νέο πρόγραμμα (είπαμε πρέπει να σβήσουμε πράγματα από τη λίστα... αφήστε που δε βρίσκω ένα ρούχο της προκοπής. Είμαστε παχουλές, γεματούλες, έστω χοντρές, αλλά όχι και τυφλές! Μη μου βγάζεις ένα φόρεμα τίγκα στο τετραγωνάκια να με βλέπει ο κόσμος και να παθαίνει επιληψια, έλεος!)πήγα και γυμναστήριο (όλε!!) και μετά από μια ώρα πιλάτες δεν πονάω πουθενά (όλε! για τώρα μιλάω φυσικά γιατί όταν έκανα τις ασκήσεις τα ψιλοείδα όλα. Δεν ήξερα πως μπορώ να κρατήσω το πόδι ψηλά σε σχεδόν ορθή γωνία με τον κορμό και να το κάνω κύκλους στον αέρα βάζοντας τρικλοποδιά στα πετούμενα καθώς ήμουν ξαπλωμένη στο πλάι...).

Έχω λοιπόν να πω ότι το δημοτικό γυμναστήριο είναι σούπερ. Οκ, δεν έχει τα όργανα που πάνε και χτυπιούνται κωπηλατικά κλπ κλπ, έναν διαδρομάκο και ένα ποδήλατο έχει και τα ομαδικά προγράμματα. Και μπορεί η γυμνάστρια να μην είναι Ζαν (ακούς Coula?) αλλά είναι σούπερ! Οι ώρες δεν πολυβολεύουν , 8 το βράδυ κλείνει, αλλά θα κάνω αεροβική τρέχοντας να προλάβω μετά τη δουλειά χαχα!

Και τώρα σας αφήνω. Στα πλαίσια της λίστας πρέπει να πάρω αγκαλιά ένα πελώριο βιβλίο και να το διαβάσω. Το χειρότερο είναι ότι πρέπει και να το καταλάβω κι όλας.

ΥΓ: Καταγγέλλω τις ζυγαριές της ΙΚΕΑ. Δε φτάνει που βλέπεις τα κιλά σου, αγχώνεσαι κι όλας γιατί έχεις αργήσει!



Σας φιλώ! (τρελά κέφια σήμερα!!!)